Reprezentanții CSM spun că sunt de acord ca pensia să nu depăşească salariul şi cu condiţia de vechime de 20 de ani în profesia de magistrat, însă susţine necesitatea unei „metode reale de etapizare a creşterii vârstei de pensionare”.
Reprezentanții magistraților din România sunt de acord şi cu stabilirea unei vârste privind pensionarea, însă cere o perioadă de tranziţie şi etapizare în ceea ce priveşte modificarea vârstei actuale.
Prin urmare, este necesar ca dispoziţiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită.
Totodată, apreciem că este necesar ca soluţia legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislaţia care reglementează sistemul public de pensii. Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută şi pentru magistraţi, mai ales în condiţiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, conchide CSM, în comunicatul de presă.
Mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat, marți, că își suspendă activitatea începând de miercuri. (Detalii suplimentare despre subiect AICI…)
Procesele nu vor mai fi judecate, iar dosarele aflate pe rolul parchetelor nu vor mai fi anchetate. Principala nemulțumire a magistraților se referă la modificarea legii pensiilor de serviciu.
Magistrații își întrerup activitatea, dar cauzele care prezintă urgență vor fi soluționate. Este vorba despre măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).
Vă recomandăm să citiți și: